PLC – Allt du behöver veta

PLC, eller programmerbara logikkontroller, är datorer som främst används inom automation. De kan användas för att styra monteringslinjer, vattenkraftverk eller åkattraktioner på nöjesparker. I det här blogginlägget kommer vi att ge dig en omfattande översikt över PLC, inklusive hur de fungerar och några av deras vanliga tillämpningar. Så utan vidare, låt oss komma igång!

Hur fungerar PLC?

PLC är anslutna till operatörsgränssnitt, som kan vara enkla knappar eller mer komplexa HMI-program. Under en programmeringscykel läses först maskinvaruingångarna. Statusen för ingångarna jämförs sedan med ett skrivet program. Efter jämförelsen ställs statusen för utgångarna in så att den överensstämmer med programmet. En PLC har också utrymme för att lagra information, t.ex. bitar eller ord. Dessa ingår också i jämförelsen.

Programmeringsspråk för PLC

De vanligaste språken för programmering av PLC har standardiserats i IEC-61131-3. Dessa språk inkluderar ladderlogik, funktionsblockdiagram, strukturerad text och instruktionslista.

Ladderlogik är ett av de mest populära PLC-programmeringsspråken och det bygger på kretsar med reläer. Detta språk är utmärkt för att uttrycka algoritmer på ett grafiskt sätt. Det används ofta i automatiseringsuppgifter som materialhantering eller sekvensering.

Funktionsblockdiagram är ett annat populärt språk för programmering av PLC. Det här språket bygger på grafiska block som representerar funktioner. Det möjliggör återanvändning av kod och gör komplexa algoritmer lättare att förstå.

Strukturerad text är ett textspråk som liknar programmeringsspråken Pascal eller C. Det är utmärkt för att skapa algoritmer som är för komplexa för att uttryckas med hjälp av ladderlogik eller funktionsblockdiagram.

Instruktionslistan är ett lågnivåspråk som använder mnemoniska koder för att representera instruktioner. Detta språk är utmärkt för att skriva effektiv kod, men det kan vara svårt att läsa och förstå om man inte är bekant med det.

Några vanliga tillämpningar av PLC

PLC kan användas inom en mängd olika branscher och tillämpningar. Några av de vanligaste tillämpningarna är bl.a:

  • Fordonsfabriker
  • Fabriker för bearbetning av livsmedel och drycker
  • Kraftverk Den här listan är dock långt ifrån uttömmande – det finns många andra potentiella tillämpningar för PLC utöver dessa tre exempel!

PLC är mångsidiga verktyg som kan användas i en mängd olika branscher och tillämpningar. Om du behöver en automatiserad lösning för ditt företag kan en PLC kurs och utbildning vara rätt val för dig! Du hittar den här typen av utbildning på FA-kurs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *