Vad är GSM och hur skiljer det sig från 3G, 4G och 5G?

GSM, som står för Global System for Mobile Communications, är en mobiltelefonteknik som har funnits sedan 1991. Även om den var revolutionerande när den först lanserades, har tekniken nu blivit föråldrad i förhållande till mer moderna 3G, 4G och 5G-nätverk. Men vad är egentligen GSM? Och vad skiljer den från de andra mobilnätverksstandarderna? Finns det fortfarande något användningsområde för GSM idag? I den här bloggen ska vi ta en titt på allt detta.

GSM-tekniken är analog och är baserad på ett duplexsystem som betyder att den används för både inkommande och utgående samtal. Det fungerar genom att sända signaler via mobilnätverket som konverteras till radiosignaler och sedan tillbaka igen när de når mottagaren. Det är en standard teknik som används av mobiloperatörer över hela världen.

3G, 4G och 5G är mobilnätverk som är digitala och är baserade på bredbandsinternet. 3G var den första digitala mobiltekniken och skapades för att ersätta GSM genom att erbjuda högre datahastigheter för mobilt internet, vilket gjorde möjligheter som videochatt och musikstreaming möjligt. 4G-nätverken introducerade högre hastigheter och gjorde det möjligt att ladda ner och strömma allt från högupplösta filmer till virtuella verklighetsspel.

5G-tekniken anses vara nästa generations mobila internet och det brinner en stor debatt kring de fördelar som 5G kan ge. Den är snabbare än både 3G och 4G och föreslås kunna koppla upp allt från mobiltelefoner till självkörande bilar eller drönare.

Men vad är användningsområdet för GSM idag? Även om tekniken är föråldrad finns det fortfarande några användningsområden för GSM. En av dessa är inom trafiksystem. Eftersom GSM-nätverket är enkelt och med låg bandbredd, kan det användas för att styra fjärrtrafiksystem, som tåg eller båtar som är viljestyrt (som måste kontrolleras ombord) men inte kör på en järnväg eller i en kanal.

En annan användning av GSM är som reservnätverk för 3G eller 4G-nätverket. När 3G eller 4G-nätverket är nere, kan en GSM telefon ändå användas för samtal och textmeddelanden med hjälp av GSM-nätverket.

Förutom dessa två användningsområden, finns det inte längre någon större användning av GSM. Det har utvecklats bortom och blivit utkonkurrerat av 3G, 4G och 5G-nätverken. De är alla mycket snabbare och ger tillgång till nya möjligheter som inte var möjliga med GSM-tekniken.

Sammanfattning

GSM var grundläggande för utvecklingen av mobiltelefoner men har nu blivit föråldrad. Även om tekniken har några användningsområden som vi har diskuterat, har den utkonkurrerats av 3G, 4G och nu 5G-nätverken som erbjuder högre hastigheter och ger tillgång till nya möjligheter som inte var möjliga med GSM. Så medan GSM-tekniken kan vara ett kapitel i mobiltelefonhistorien, är det tydligt att dess dagar är räknade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *