Vad är WDM?

WDM (Wavelength Division Multiplexing) är en teknik som gör det möjligt att skicka flera signaler över en enda optisk fiber genom att använda olika ljusfärger. Denna teknik ökar mängden data som kan transporteras på en fiberoptisk kabel med upp till 100 gånger.

Termen Wavelength Division Multiplexing kommer från Wavelength Division Duplexing (WDD), som är en liknande teknik som kombinerar två signaler i en överföringsväg. WDM och WDD används ofta tillsammans för att skapa optiska nät med hög kapacitet.

WDM utvecklades först på 1980-talet och har sedan dess stadigt ökat i popularitet. I dag står det för majoriteten av all trafik som transporteras via optiska fibrer i hela världen. En anledning till framgången är att WDM-system är relativt lätta att uppgradera; nya våglängder kan läggas till vid behov utan att påverka resten av nätet.

Smartoptics är ett företag som sysslar med öppna optiska nätverkslösningar och enheter. De ökar bandbredden genom att låta dataströmmar med olika frekvenser skickas över ett enda optiskt fibernätverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *