Kemikalier, vad är det och hur hanterar man det?

Kemikalier finns överallt – mat, kläder, hem, arbetsplats, tvål för handtvätt, andningsluft – ja, även du själv består av olika kemikalier. Men när du tänker på kemikalier kan en röd varningstriangel komma till dig? Varför associerar vi kemikalier med farliga saker och bör vi undvika dem?

Kort information om kemikalier

Många kemikalier finns naturligt i miljön, medan andra tillverkas industriellt. Bara för att ett kemiskt ämne är naturligt betyder det inte nödvändigtvis att det inte kommer att påverka människor, djur och naturen negativt. Tvärtom är inte alla kemikalier som tillverkas skadliga för oss. Även om alla kemikalier inte är skadliga eller farliga för oss eller naturen är det fortfarande viktigt med kemikaliehantering och att tänka på hur man ska sortera skräp som kan innehålla kemikalier som exempelvis städmedel eller liknande produkter, oavsett om det gäller i privatlivet eller för företag.

Naturliga kemikalier kan till exempel orsaka allergier, medan konstgjorda kemikalier kan ha många positiva egenskaper.

Kemikaliehantering för företag

För företag är det extra viktigt att tänka på kemikaliehantering, inte bara för miljön utan även för att man ska få ett bra ansikte utåt som företag. Men som företagare kanske man inte alltid har koll på kemikalier och vill eller har tid att sätta sig in allt som man måste veta för att ingenting negativt ska hända med miljön eller företaget, därför finns det kemikonsult för företag, även kallat säkerhetskonsult.

Detta kan man använda sig för att göra arbetet enklare, men även för att utbilda sig och sin personal inom exempelvis transport av farligt gods. Även om vad det finns för regler inom kemikaliehantering och för att kunna få en utbildning inom farligt gods. En säkerhetsrådgivare är helt enkelt bara gynnsamt att använda sig av, för sig själv och sin personal, men även för miljön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *