Läkarintyg för arbete utomlands

Om du har ett jobb eller fått ett nytt jobb exempelvis som innebär att du måste resa utomlands för att kunna utföra ditt arbete är det viktigt, speciellt under den pågående pandemin, att ha ett giltigt läkarintyg för utlandsarbete som konstaterar att du är frisk och i god hälsa för att inte utsätta andra för fara när du reser. Detta gäller även om du inte bara ska jobba utomlands men även om du ska studera utomlands

Om du inte bara är en turist från ett annat land krävs vanligtvis ett läkarintyg / hälsointyg. Vanligtvis måste du göra en fysisk undersökning och svara på frågor om tidigare sjukdomar och mediciner. Vissa länder eller arbetsgivare behöver också prover och röntgen. Många länder vill särskilt se till att du har ett bra vaccinationsskydd. Det svenska barnvaccinationsprogrammet är vanligtvis tillräckligt men behöver ibland kompletteras, såsom hepatit A och B och tuberkulos. Vi har gjort en hel del arbete med vaccination och vi är glada att kunna ge dig råd, även om du behöver vaccinera utöver de vacciner som krävs för hälsointyget. Det specifika innehållet som ska kontrolleras varierar från fall till fall, och specialformulär krävs vanligtvis för att fyllas i, undertecknas och stämplas. De länder som ofta behöver läkarintyg är USA, Thailand och Polen.

Nu i dagsläget är det även svårare att resa utomlands under den pågående pandemin. Då behöver du inte bara hälsointyg på att du är frisk i grunden men även att du inte har blivit smittad av Covid-19. Därför måste du även nu i dagsläget framlägga bevis för ett Covid-19 test, och ännu bättre om du även i samband med det kan framföra PCR test för reseintyg för påvisa att du inte är en fara för andra människor som också ska resa, men även för att säkra att du kan resa mellan länder utan problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *